Sobota 5. marec 2022

Sobota 5. marec 2022

Sobota

5. marec 2022

Čítanie: Mt 27, 38 – 45

„A tí, čo chodili tadiaľ, rúhali sa Mu, potriasali hlavami a hovorili: Hej, Ty, čo boríš chrám a za tri dni ho vystavíš, zachráň sa, ak si Syn Boží, a zostúp z kríža!“ Mt 27, 39 – 40

Fyzická bolesť, ktorú Ježiš znáša je pre každého z nás nepredstaviteľná. Situáciu určite nezľahčujú ani okoloidúci, ktorí sa Mu rúhajú a posmievajú. On však z bezhraničnej lásky i k takýmto ľuďom opustil svoj trón v nebi a stal sa človekom. Obetuje sa z lásky, ale Jeho vlastný ľud Ho zahŕňa urážkami a potupovaním. Pohŕdajú Ním. Vysmievajú sa Jeho menu Ježiš, ktorého význam je Záchranca a posmievajú sa slovami o záchrane: „Iných zachraňoval, a seba nemôže zachrániť!“ (Mt 27, 42) Čím viac niekoho milujeme a záleží nám na ňom, tým viac to bolí, keď sa proti nám postaví. Bolesť je o to väčšia, keď sa obetujeme pre niekoho, kto sa nám za to vysmieva. Aj takúto bolesť Pán Ježiš prežil na kríži, keď platil najvyššiu cenu za vaše a moje hriechy. Amen.

Modlitba: Ježiši Kriste, môj Spasiteľu a Pane, žiadal si odpustenie pre tých, ktorí Ťa pribili na kríž a posmievali sa Ti. Odpusť nám prosíme, ak sa svojimi životmi rovnako posmievame Tvojmu menu a záchrane, ktorú si nám vydobyl. Odpusť naše hriechy a naplň naše srdcia vierou a vďačnosťou voči Tebe i úprimnou láskou k sebe navzájom. Amen.

Mgr. Anna Debnárová
evanjelická a. v. farárka CZ ECAV Budimír

 

ilustračné foto: pixabay.com

Môže sa Vám ešte páčiť...