Sobota 26. marec 2022

Sobota 26. marec 2022

Sobota

26. marec 2022

Čítanie: Ž 75

„Ako črep vyschla moja sila“ Ž 22, 16a

Židia bežne používali hlinené nádoby na skladovanie vody. Keď sa nádoba rozbila na kúsky, črepy bola úplne zbytočná. Obraz rozbitej nádoby dobre zapadá do predchádzajúceho verša, kde Ježiš skrze slová žalmistu hovorí, že je rozliaty ako voda a Jeho srdce sa roztopilo v Jeho vnútri. Ježišovo telo bolo bičované, prebodnuté, viselo na kríži. Ako rozbitý hrniec – Jeho krv vyteká z hlavy, z rúk, z nôh,  ale i z Jeho dobitých ramien, chrbta i nôh. Jeho život a sila pomaly ubúdajú. Obraz rozbitej nádoby však nemusíme vidieť len v Ježišovi, ktorý sa nám na kríži takto javí, ale aj v Jeho učeníkovi Judášovi.

Judáš, ktorý zradil Ježiša, je tiež obrazom rozbitej nádoby, črepu. Keď sa Judáš dozvedel, že Ježiš bol odsúdený, veľmi ľutoval svoj hriech. Ale namiesto toho, aby Judáš dôveroval Ježišovmu sľubu, že mu odpustí a uzdraví ho, vyšiel von a obesil sa. Kňazi zobrali peniaze za zradu a kúpili pole, kde sa Judáš zabil, ako pohrebisko pre cudzincov. To pole bolo hrnčiarovo, pole, ktoré mohlo byť pokojne posiate rozbitými črepmi. Pre malovernosť a následnú samovraždu sa Judáš stal ďalšou rozbitou nádobou, ktorá už nebola vhodná nanič. Všetci sme svojimi životmi ako také popraskané hlinené nádoby, alebo niekedy aj úplne rozbité. Sme ako črepy. Nemáme síl do života. Napriek tomu Ježiš prichádza so svojim milosrdenstvom opraviť svoje rozbité nádoby, aby sme boli opäť užitoční pre Božie zámery, pre budovanie kráľovstva Božieho už tu na zemi. Amen.

 

Modlitba: Pane Ježiši, Ty si bol na kríži ako taká rozbitá nádoba. Ty si vylial svoju drahú krv za naše hriechy, kvôli našej záchrane pre život večný. Oprav prosíme naše životy ak sú zničené hriechom. Uč nás kráčať s pomocou svojho Ducha Svätého v novote života pred Tebou i pred ľuďmi. Amen.

Mgr. Anna Debnárová
evanjelická a. v. farárka CZ ECAV Budimír

 

ilustračné foto: pixabay.com

Môže sa Vám ešte páčiť...